PROFIL GC

Tuesday, July 23, 2013

PULANGNYA BAPA KE RAHMATULLAH...

Kira-kira jam 4:00 petang, 17 Julai 2013, bapa dibawa ke Klinik Kesihatan Hutan Melintang dengan menaiki ambulans kerana sakit perut yang teramat. Terima kasih kepada abang Hamdan dan kakitangan klinik yang ambil berat akan kesihatan bapa.

Jam 4:45 petang bapa dibawa ke Hospital Teluk Intan dengan menaiki ambulans. Aku menyusul dengan menaiki kereta setelah mengambil GL di sekolah.

Bapa ditempatkan di Wad Kecemasan HTI berwarna hijau (tidak kritikal). Kemudian bapa dipindahkan ke Wad Kecemasan berwarna kuning (separa kritikal). Aku sendirian menjaga bapa. Masihku ingat bicara bapa, "Sakitnya, Amenuddin". Sayunya aku hanya Allah yang tahu. Kupujuk bapa untuk mengucap dua kalimah syahadah dan berzikir. Alhamdulillah kerana bapa mengikutnya walaupun terpaksa menahan sakit. Wayar yang berselirat dan jarum menemani bapa yang sebelum ini tidak pernah menghadapi situasi begini.

Kira-kira jam 12:00 tengah malam, bapa dipindahkan ke Wad 1A. Alhamdulillah kerana doktor dan jururawat di situ sangat baik dan sabar melayan karenah bapa. Semoga Allah membalas jasa kalian.

Jam 4:00 pagi, keadaan bapa menjadi kritikal. Jantung menjadi amat lemah. Bapa mula separuh sedar. Aku membisikkan kalimah Allah berulang kali di telinga bapa. Surah Yasin menjadi peneman setia terutamanya saat bapa semakin nazak. Akhirnya, jam 8:35 pagi bapa menghembuskan nafasnya yang terakhir. Walaupun sedih, aku reda kerana bapa pergi dalam bulan Ramadan.

Bapa dimandikan, dikafan dan disembahyangkan oleh pihak hospital. Aku berpeluang memandikan bapa buat kali yang terakhir. Sungguh berharga pengalaman tersebut bagiku selaku seorang anak, Alhamdulillah kerana aku berkesempatan memandikan bapa ketika hayatnya dan juga ketika akhir hayatnya.

Kira-kira jam 11:30 pagi, jenazah bapa selamat tiba di rumahnya di Batu 12, Hutan Melintang. Tetamu datang untuk menziarahinya buat kali yang terakhir sambil bertahlil dan membaca Yasin. Jam 1:00 tengah hari, jenazah bapa dibawa ke Masjid Jamek Hutan Melintang dengan menaiki kereta jenazah. Selepas solat zuhur, jenazah bapa disolatkan lalu dibawa ke tanah perkuburan berhampiran.

Sayunya hati hanya Allah yang tahu. Airmata menitis seikhlas hati tanpa paksa penuh reda dan sedar. Pusara bapa kutempatkan bersebelahan pusara arwah isteriku, Fatimah Bakar yang telah meninggal dunia pada 7 Oktober 2012.  Ya Allah...tabahkanlah hatiku untuk menghadapi dugaan-Mu ini. Aku reda akan pemergian bapa dan isteriku. Sesungguhnya pemergian mereka bagai diatur tanpa menyusahkan insan yang ditinggalkan oleh mereka. Doaku semoga bapaku, Haji Abdul Aziz bin Shamsuddin dan isteriku, Fatimah binti Bakar ditempatkan dalam kalangan mereka yang beriman dan sejahtera dalam perlindungan Allah.

Kini, aku tinggal bersama-sama memori yang terpahat kukuh sehingga ke akhir hayat. Semoga aku jua akan ke sana dengan tenang dan dirahmati-Nya. Sesungguhnya, segala milik kita hanya pinjaman buat sementara waktu. Insya-Allah...doa kutitip setiap kali selepas solat sebagai tanda kasih sayangku terhadap mereka walaupun telah berada di tempat yang berbeza.

Al-Fatihah ...

No comments:

Post a Comment